Unlimited Productions en Riedel, voor elkaar gemaakt (Dutch article)

Artikel in AV&Stage – Edition 6 2021

Unlimited Productions is bekend als een full service productiebedrijf dat technische – en creatieve concepten en hoogwaardige evenementproducties aanbiedt. Een bedrijf dat zowel nationaal als internationaal werkzaam is op het gebied van live communicatie. Denk hierbij aan zakelijke evenementen, publieksevenementen, festivals, entertainment, TV, shows, concerten en artiesten-/ tourmanagement. Het gaat hierbij vaak om grootschalige evenementen, voor veel mensen én met veel mensen. Afgelopen jaar was juist dit het werkveld dat door de coronacrisis stevig onder druk stond. Voor veel bedrijven gaf dit de gelegenheid om eens te kijken naar waar ze nog steeds het verschil konden maken. Zo ook voor Unlimited Productions. Zij kijken positief terug op een aantal ervaringen van de afgelopen jaren waar nu ruimschoots van geprofiteerd kan worden.

Zo produceerde Unlimited Productions in januari 2019 een zakelijk evenement in 17 landen, waarbij ze te maken hadden met verschillende tijdzones en waarbij in alle landen wel dezelfde boodschap verteld moest worden. Gezien de afstanden tussen alle landen konden de directie en de interne communicatie afdeling niet op tijd aanwezig zijn op alle locaties. Vandaar dat er naar een andere oplossing is gezocht. Bart Roelen, COO van Unlimited Productions, vertelt enthousiast over de oplossingen die voor dit corporate event geboden zijn: “Dit evenement is uiteindelijk door ons vanuit Abcoude (Live Legends studio) aangestuurd terwijl zes productie- en showteams de wereld over werden gevlogen met diverse basisvoorzieningen (o.a. 3 flightcases van Riedel, 2 toolcases van Unlimited Productions & 1 Media server rack van Live Legends). Vanuit Abcoude konden we iedere locatie monitoren en aansturen. In de nachten dat de productie crew sliep, kon de lokale media server ingedeeld en strak getrokken worden met de aangepaste show per land. Er was dan ook een 24-uurs bezetting in Abcoude. Het voordeel van deze productie was dat slechts een relatief klein team de wereld over hoefde te vliegen en dat we met het core team vanuit Nederland alle shows konden aansturen, bekijken en indien nodig konden aanpassen. Op iedere locatie was er ter plekke wel een showcaller aanwezig, maar het event had qua techniek al vanuit Nederland aangestuurd kunnen worden.”

Beheer en controle op afstand

Deze ervaring met betrekking tot beheer en controle op afstand kwam Unlimited Productions goed van pas toen ze begin 2020 werden gevraagd om een tijdelijke noodzorglocatie in Ahoy Rotterdam in te richten waarbij een complete medische locatie werd opgeleverd. Een vereiste van deze noodzorglocatie in Ahoy was dat alles op afstand te beheren en te controleren moest zijn met zo min mogelijk technisch personeel. Bart zegt: ”Hiervoor zijn er nogal veel communicatielijnen nodig waar de meest uiteenlopende signalen over lopen. De samenwerking met Riedel Communications die we al hadden, spreekt eigenlijk ook voor zich voor dit project.”

Blog Unlimited Productions en Riedel

Realtime netwerken

Riedel Communications uit Wuppertal, Duitsland, opgericht in 1987, ontwerpt, fabriceert en distribueert realtime netwerken voor video, audio en communicatie. Deze producten worden wereldwijd gebruikt voor broadcast, pro-audio, evenementen, sport, theater en beveiligingstoepassingen. Unlimited Productions en Riedel Communications werken al meer dan vijf jaar met elkaar samen. Het zakelijk evenement in januari 2019 was overigens de eerste keer met een dergelijke intensieve basis. Zo ook voor deze tijdelijke noodzorglocatie in Ahoy. Riedel Communications heeft hier alle ruimtes en kamers voorzien van Wifi en diverse ruimtes van vaste datalijnen. Tevens zijn er camera’s in en rondom Ahoy opgesteld om alles te monitoren en ook de datalijnen voor IQPASS en het oproepsysteem voor de verpleging is hierbij geïnstalleerd.

Control room

In de control room waar alles uit te lezen en te monitoren was kwam alles samen. Arno Bakker, rental engineer van Riedel Communications vertelt hierover: “We kregen bijvoorbeeld de vraag om de MTD pompen uit te lezen. Dat hadden we nog niet eerder gedaan. Je wil natuurlijk niet alleen de status (werkend of in storing) weten, maar ook kunnen ingrijpen als dat nodig is. Dat zoeken we uit en hiervoor realiseren we een oplossing. Dat geldt ook voor zaken zoals bijvoorbeeld een temperatuur regeling. En vergeet vooral ook niet de back-up stroomvoorzieningen die worden binnengehaald. Daarvoor heb je een partij nodig als The Powershop, die met het Calculus Group monitoring systeem ook weer opgenomen wordt in het control room systeem. Het mooie is natuurlijk dat je een voorziening kan plannen waar je wil en dat het een kwestie wordt van een communicatielijn trekken, de juiste interfaces aansluiten, de software implementeren en bepalen welke info je waar wilt zien.” Bij dit project in Ahoy kon Unlimited Productions zich richten op het ontwerp, de praktische planning, tijdelijke structuren, videoschermen, stroomvoorziening en machines terwijl Riedel Communications zich kon concentreren op de datatechnische infrastructuren met glasvezelbekabeling interfaces, databeheer en controle.

Digitale en online markt

Na dit project in Rotterdam lag er tijdens de huidige COVID-19 situatie voor Unlimited Productions een rol op de digitale en online markt klaar, om met bestaande en nieuwe klanten online events te verzorgen. Het is gezien de goede ervaringen vanzelfsprekend dat Riedel Communications weer de voorzieningen verzorgt, zoals de audio- en videolijnen van en naar de locatie. Zoals bijvoorbeeld de stream links tussen de externe locaties en de control room. Daarnaast moeten er ook directe communicatielijnen zijn tussen de diverse locaties en in de control room; een intercom systeem voor de mensen ter plekke en voor de mensen in de studio. Hiervoor is het kantoor van Unlimited Productions in Breda op dit moment dan ook anders ingedeeld met een vaste control room waarbij de Riedel Communications set permanent aanwezig is. Vanuit hier worden de diverse video- en audiolijnen binnengehaald uit heel de wereld en wordt er een online/digitale show van gemaakt. Mocht de klant de control room liever op locatie hebben, is dat ook geen enkel probleem. Ook dit behoort tot de mogelijkheden aangezien de sets volledig mobiel zijn.

Blog Unlimited Productions en Riedel

Bijna wekelijks online events

Bart Roelen bevestigt dat op dit moment Unlimited Productions bijna wekelijks online events produceert. “De verwachting is dat deze aanpak een blijvertje is. Niet alleen nu in tijden van corona. We laten zien dat deze aanpak niet alleen kostenbesparend kan zijn. Het is ook milieuvriendelijker doordat we geen grote crews de wereld over laten vliegen. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in VMIX computersystemen en diverse portable opname sets die wij de hele wereld over kunnen sturen. We denken ook dat de mogelijkheden nog veel verder kunnen gaan dan nu het geval is. We zijn nu al bezig met systemen waar we ook de lichtset en correcties vanuit de control room kunnen aansturen zodat steeds minder mensen van A naar B hoeven te vliegen. Qua techniek kan het al, maar we hebben nog altijd te maken met wat latency. Ook daarin moet je goed kijken wat je per se ter plekke moet doen en wat je hier in een control room kan doen.” Arno Bakker vult aan: “Unlimited Productions richt zich op de creatieve ideeën, de productie, zegt wat er moet gebeuren en wij van Riedel Communications zorgen voor het aanleggen, koppelen en beheren van al die infrastructuur zodat Unlimited Productions juist dat kan doen waar zij goed in zijn. We zijn elkaar eigenlijk tegengekomen bij het corporate event in 2019 en daar hebben we uitgebreid kunnen testen en proberen. Die ervaring hebben we goed kunnen gebruiken in 2020 vanwege de coronasituatie en kijk: nu werken we op wekelijkse basis samen voor evenementen waarbij we elkaar maximaal kunnen ondersteunen.”

At Unlimited Productions we accompany our clients to the best and most reliable events solutions. Are you interested in understanding how your event could work online? Get in touch with us via contact@unlimited-productions.com