Vopak

Livetime Productions en Unlimited Productions samen verder (Dutch article)

Artikel in AV & Entertainment Magazine – Editie mei 2018

In evenementenland was het eind maart niets minder dan het gesprek van de dag: Unlimited Productions en Livetime Productions – toch al geen kleine spelers in de markt – kondigden aan hun krachten te bundelen en dus samen verder te gaan. De dienstverlening wordt gezamenlijk voortgezet en verder verbreed. Over het hoe en waarom spraken we met Willem Loos (CEO) en Olivier Monod de Froideville (CCO): “De energie spat er af.”

Twee jaar lang werd door Unlimited Productions en Livetime Productions achter de schermen gewerkt aan de grote stap die nu gezet is. De meetings in vergaderkamers van de ‘hotelketen met de toekan’ zijn niet op twee handen te tellen en moesten bovendien regelmatig cryptisch omschreven worden in de gezamenlijke kantooragenda’s, aangezien de ontwikkelingen vooral geheim moesten blijven. “Vooral Van der Valk heeft er tot nu toe aan verdiend”, lacht Olivier Monod de Froideville gekscherend als hij en Willem Loos aanschuiven op het kantoor van Livetime Productions in Reeuwijk. Beide kantoren – naast dat van Livetime is er ook nog het in Breda gevestigde kantoor van Unlimited Productions – blijven voorlopig actief, net als beide bedrijfsnamen. “Het komende jaar wordt gebruikt om beide bedrijven operationeel te laten integreren in elkaar. Daarnaast gaan we kijken wat we doen met de locaties en bedrijfsnamen”, zegt Willem Loos daarover.

Grapje
Afijn, terug naar het begin. Want ergens moet twee jaar geleden de eerste aanzet gedaan zijn naar wat uiteindelijk tot deze fusie geleid heeft. Willem Loos: “Eigenlijk begon het met een grapje. Als goede concullega’s zaten we elk jaar wel even samen met een kop koffie om te kijken waar iedereen staat. Dat gebeurt met alle partijen overigens, maar nu werd over een bepaald project de opmerking gemaakt waarom we dat eigenlijk niet samen zouden gaan doen. Het was misschien wel lollig bedoeld, maar vanaf dat moment zijn we er wel over gaan nadenken.” Livetime Productions en Unlimited Productions zaten nooit in elkaars vaarwater en toen iemand zei dat de projecten van beide bedrijven ter oriëntatie eens over elkaar gelegd moesten worden, bleek vooral een heel mooie jaardekking te ontstaan. “Toen besloten we het nog wat verder te gaan bekijken. We kwamen toen al heel snel op een punt waarop we vonden dat we er echt serieus naar moesten gaan kijken, dus zijn we dat ook gaan doen met alle stakeholders van beide bedrijven.”

Aanvullend
De bedrijven hebben een gezonde match in werkwijze, DNA, kernwaarden, visie en missie en vullen elkaar ook nog eens mooi aan in portfolio en netwerk. Olivier Monod de Froideville: “Na een eerste sessie met alle betrokkenen gingen we al zowat in polonaise de deur uit. Natuurlijk was het daar nog wat vroeg voor, maar het voelde wel echt heel goed. Unlimited Productions heeft bijvoorbeeld functies in huis die wij niet hadden, maar waar we wel al lang over nadachten en ook de afzetmarkten vullen elkaar perfect aan. Wij zaten met onze producties voor 95% van de gevallen in Nederland en bij de andere 5% was het dan ook nog zo dat we met een Nederlandse klant naar het buitenland gingen. Unlimited zat al met meer dan de helft van de projecten in het buitenland. Daarnaast ging het bij ons vooral om grote publieksevenementen, waar Unlimited heel groot is in de zakelijke markt en de tour- en productie begeleiding van bekende DJ’s. Bij alles wat we naast elkaar legden bleek het aanvullend op elkaar te zijn en elkaar nauwelijks te overlappen. Toen kwam het besef dat we wel gek zouden zijn als we de stap niet zouden gaan wagen.”

Scherp proces
Van de andere kant was er bij iedereen ook het besef dat niet alleen op de mooie dingen gefocust moest gaan worden. Willem Loos: “We moesten natuurlijk ook de vinger op de kritische punten gaan leggen en dat is best pittig. Je komt dan uit op een kruising: wat gaan we doen? We besloten unaniem om door te pakken, maar dan wel met een externe partij die ons in het hele proces kon begeleiden. Dat is goed geweest. Het is een scherp proces geweest, maar daar is uiteindelijk wel een model uitgerold waar we in het begin al de polonaise om liepen, maar dan wel met een gedegen fundament eronder.” Ook volgens Olivier Monod de Froideville was het een flinke uitdaging: “Je hebt allebei door de jaren heen een bedrijf opgebouwd en komt ergens vandaan. Allebei draag je een geschiedenis met je mee en dan kom je wel bij de verwachte punten: welke kleur kies je? Welke plek? Welke functies? En hoe gaan we dat allemaal verdelen? Het is ook wel goed geweest, want we hebben nu ook vooral weer eens een keer goed gekeken naar de structuren bij beide bedrijven. Uiteindelijk neem je dan het beste uit die twee werelden. Het doel voor het komende jaar is het creëren van één bedrijf, gedachte en werkwijze. We willen de goede kanten van beide bedrijven behouden en samenvoegen. Wat dat betreft is het een ijkmoment: we zijn tot een nieuwe structuur gekomen die veel beter past bij de omvang van het bedrijf dat we nu zijn.”

Doorpakken
Het mooie van de fusie is dat van een overname door één van de twee partijen geen sprake is. Het ‘nieuwe’ bedrijf ontstaat echt uit twee heel gezonde bedrijven die ook in de lastige jaren heel goed overeind zijn gebleven. “We gaan dus een krachtige combinatie maken, maar niet om nog vijf jaar op dezelfde manier en hetzelfde niveau door te draaien”, benadrukt Monod de Froideville. “We willen nu wel echt gaan doorpakken. Ook als je kijkt naar de huidige conjunctuur dan is dit wel echt het moment. Kijk ook alleen al naar de kansen die er op het gebied van evenementenproductie in het buitenland liggen voor Nederlandse bedrijven. Onze ambitie is nu om een jaar aan het fundament te gaan bouwen, zodat we de jaren daarna echt hard kunnen gaan groeien. Die groei zal voor een heel groot deel in het buitenland gaan plaatsvinden, maar uiteraard wel zonder de Nederlandse markt te vergeten. Die aandacht blijft gewoon.”

Menselijke aspecten
Iedereen die al werkzaam was bij Unlimited en Livetime blijft binnenboord en iedereen ziet het ook echt zitten, zoveel is duidelijk. Het klinkt bijna als een ‘goed nieuws show’, maar het is echt. Willem Loos: “Dat komt denk ik ook door de gefaseerde manier waarop we het traject zijn ingegaan. We proberen ook echt aandacht te besteden aan het menselijke aspect. De ene werknemer ziet het meteen, de andere moet wat langer wennen. En het is allemaal even belangrijk. Het helpt echt dat we zo lang bezig zijn geweest om na te gaan of het een goede stap zou zijn en we nu ook nog een jaar hebben uitgetrokken om het gefaseerd te gaan doen. En dat gebeurt onder begeleiding van een externe partij. We moeten processen over elkaar heen gaan leggen en functies gaan bekijken en daar komen uiteraard ook menselijke aspecten zoals emoties bij kijken. Dan kun je daar beter budget voor vrijmaken en er mensen op zetten die daar voor geleerd hebben dan er botweg aan voorbijgaan. Dat komt het resultaat namelijk echt niet ten goede. Bovendien lopen de projecten van beide bedrijven ook nog gewoon door natuurlijk.”

Wat helpt bij het samengaan is dat de filosofie van Unlimited Productions en Livetime Productions al voor een heel groot deel overeenkwam. Willem Loos: “We wilden allebei al vooral mooie projecten maken, met een hoog afwerkingsniveau en veel aandacht voor het menselijke aspect. Allebei zochten we altijd al naar een goede balans tussen het zakelijke deel en de menselijke factor.” Monod de Froideville: “We waren allebei altijd al onafhankelijke partijen. Dat was sowieso al vrij uniek in het landschap van de technisch producenten en dat blijft ook nu nog zo. Daarnaast heerst bij Unlimited ook eenzelfde sfeer als hier in Reeuwijk. Ik voelde me meteen thuis op hun kantoor in Breda en voor hen geldt hier precies hetzelfde.”

Positief
Voor het grote nieuws naar buiten werd gebracht, werden vaste relaties van beide partijen al bijgepraat. Willem Loos: “Die moeten het natuurlijk niet via een omweg te horen krijgen, maar gewoon van ons. De reacties waren echt stuk voor stuk positief, ook bij de partijen waarvan ik vooraf dacht dat ze nog wel eens kritisch zouden kunnen zijn. Dat gaf toch wel een heel prettig gevoel moet ik zeggen.” Olivier Monod de Froideville merkte hetzelfde: “Het is natuurlijk ook zo dat we goed nieuws komen brengen. Juist omdat de markt en de klanten elkaar niet overlapten, gaat er voor die klanten eigenlijk weinig veranderen, behalve dan het feit dat je meer capaciteit, expertise en inkoopkracht tot je beschikking hebt. Verder zullen ze er echt niet veel van merken.”

Kansen en successen
Monod de Froideville en Loos zijn er van overtuigd dat ze een trede hoger gaan opereren en dat ‘repeat business’ daarbij een stevige basis gaat vormen voor de nabije toekomst. Monod de Froideville: “Ik denk dat we een heel mooi bedrijf bouwen om straks ook meer partnerships aan te kunnen gaan met klanten. Wereldwijde dekking, partijen om je heen verzamelen die consequent zaken met ons blijven doen, zodat je ook gefundeerd door kunt blijven bouwen.” Hij haalt een treffende quote aan uit de film American Beauty om de visie te onderstrepen: ‘In order to be successful, one must project an image of success at all times’, zegt makelaar Buddy Kane in die film namelijk. Monod de Froideville: “Dat hebben we door de jaren heen wel geleerd. Successen die je behaalt moet je ook blijven delen, want dat zorgt uiteindelijk voor meer kansen en successen. Mensen willen daar onderdeel van zijn.” Willem Loos beaamt het: “Maar kwaliteit is daar nog wel veel belangrijker in dan kwantiteit. Het gaat namelijk niet om volumes. Beter, complexer en bijzonderder….daar draait het om en dat kunnen we gaan realiseren.”

Ultiem moment
Zowel bij Livetime Productions als bij Unlimited Productuons waren ze altijd al bezig om te kijken welke kant het op zal gaan in de evenementenwereld. Monod de Froideville: “Op dit moment zie je in de zakelijke markt bijvoorbeeld een sterke beweging naar ‘live’. Vroeger waren de traditionele media belangrijk voor de grote merken, maar nu zijn ze echt op live aan het inzetten, dat wordt de grote winnaar in de komende jaren. Ze creëren een live moment waar mensen graag bij willen zijn en jagen dat vervolgens online heel hard aan.” Een mooie ontwikkeling voor bedrijven als Unlimited en Livetime natuurlijk, beaamt ook Willem Loos: “Het sluit mooi aan op wat we doen inderdaad. Ook omdat we steeds meer naar 360 graden design bewegen, dat wordt ook steeds meer gevraagd. Juist door die ontwikkelingen is dit ook hét ultieme moment om deze stap te zetten.”

Drive
Het mag geen verrassing heten dat Monod de Froideville en Loos heel blij zijn met de stap die gezet is en de tijd die komen gaat. Loos: “Absoluut, al beseffen we ook dat het nog steeds een heel pittig proces is hoor. Het is niet iets wat je er even bij doet, maar ik ben nu vooral heel blij dat het nieuws verspreid is en we niet meer zo hoeven na te denken bij alles wat we zeggen. Bovendien zie ik ons bedrijf weer precies diezelfde drive als toen we jaren geleden begonnen. De energie spat er weer van af en dat is mooi om te zien. De mensen overtuigen hoeft al lang niet meer, het is eerder een kwestie van afremmen.”

De feiten

  • Alle aandeelhouders en werknemers blijven aan boord en vormen een team van 23 professionals met een brede en aanvullende expertise.
  • Livetime Productions is gespecialiseerd in grootschalige publieksevenementen, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen.
  • Unlimited Productions is een sterke internationale speler op het gebied van zakelijke evenementen, publieksevenementen, festivals, artiesten- en tourmanagement.
  • Door de samenvoeging van de bedrijven kunnen zij een breed spectrum bedienen op het gebied van de technische- en site productie van evenementen.
  • Livetime Productions is onder andere als technisch producent betrokken geweest bij: de inhuldiging van Koning Willem Alexander, de nationale herdenking MH17, het Allerhande Kerstfestival, de Volvo Ocean race (Pitstop Den Haag), de Rotterdam Marathon, Shell Generation Discover, de thuiskomst van de Olympische sporters en vele concerten in de Ziggo Dome en Rotterdam Ahoy.
  • Unlimited Productions is bekend van grote internationale zakelijke evenementen voor merken als HP, LinkedIn, Isagenix, Booking.com, Vodafone en Philips, maar ook bekende (inter-)nationale festivals zoals Daydream Festival, Decibel Outdoor, 7th Sunday Festival, Tinderbox, Breda Live en publieksevenementen als Comedy & Concert in de Kuip en Gabbers in de Ziggo Dome. Daarnaast verzorgt het tour- en productie ondersteuning voor artiesten wereldwijd. Grote namen als Tiësto, Martin Garrix, Sander van Doorn, Ferry Corsten en Showtek komen voor in het portfolio.