Gabbers

Gabbers; Complex spektakel vol humor (Dutch article)

Article in Events & Showbizz magazine – Edition 3 2016 (Dutch)

Vuurwerk. Check. Confetti. Check. Rook. Check. Goocheltruc. Check. Kerstmis in juni. Check. Lichtpakken. Check. De show Gabbers met de vier cabaretiers Roué Verveer, Jandino Asporaat, Guido Weijers en Philippe Geubels stond eind juni vier keer in het teken van humor en veel spektakel. Events&Showbizz blikt terug met production director Bart Roelen van Unlimited Productions en directeur/producent Sjoerd van Schooten van RTL Live Entertainment.

Van Schooten legt uit dat het concept voor de show al anderhalf jaar in ontwikkeling was. “We wilden iets doen met stand-up comedy in de Ziggo Dome. We hebben met RTL Live Entertainment ook al GRAND en The Christmas Show naar de Ziggo Dome gehaald; die locatie bevalt ons erg goed. We wilden dit keer een volwassen entertainmentshow aanbieden. Humor moest de kern vormen van het concept, maar dan aangevuld met veel spektakel en een grootse opening.”

Uitdaging
Om het decor- en lichtontwerp van Gert-Jan Schreuder uiteindelijk te vertalen naar een technisch haalbare productie werd technisch productiebedrijf Unlimited Productions benaderd. “Het was een redelijk complexe productie, met nadruk op de voorrand van het podium”, legt Roelen uit. “De special effects zoals het water, CO2, confetti, vuur en vuurwerk waren geen probleem voor onze dochteronderneming Unlimited FX, maar we hebben heel veel met elkaar overlegd over het podium omdat vanwege de layher aanbouw er niet al te veel ruimte voor eerdergenoemde disciplines en een lift en de audio overbleef. Dat was een hele puzzel om alles passend te krijgen. We wilden deze ruimtes en podiumposities ook niet verliezen, omdat de cabaretiers nu eenmaal dicht bij het publiek staan. Dat zijn ze vanuit hun discipline en achtergrond in het theater gewend om letterlijk en figuurlijk te spelen met het publiek in een intieme setting. Hoe vertaal je dat naar een show voor 12.000 bezoekers in een zaal als de Ziggo Dome? Het publiek op rij 1 wil goed zicht hebben op het podium, maar de mensen op Ring 1 aan de achterzijde ook. De hoogte en grootte van het podium móét je daarop aanpassen.”

In goed overleg met geluidsontwerper Jeroen ten Brinke en decor- en lichtontwerper Gert-Jan Schreuder is een passend voorstel gevonden. “We hebben verschillende type roostervloeren gebruikt in de voorrand van het podium, zodat zowel de monitors als de special effects uit het zicht toch optimaal ingezet konden worden.” 

Zichtlijnen
De zichtlijnen in een grote zaal als de Ziggo Dome zijn ook anders dan in een theater. Roelen legt uit: “In een theater heb je ook balkons, maar van een totaal andere omvang dan in de Ziggo Dome. De heren hadden alle vier persoonlijke wensen omtrent special effects en showelementen, waarbij we voortdurend rekening moesten houden met de zichtlijnen. Vanaf de tribunes wilden we niets op het podium laten zien, dus de special effects, lift en monitors zijn in het podium verwerkt.”

Van Schooten vult aan dat er ook een grote rol was voor de schermen aan de weerszijden en bovenzijde van het podium. “Bij theater, zéker bij comedy, is de mimiek van de artiest cruciaal. Om dat over te brengen in de Ziggo Dome is gekozen voor veel close-ups van de artiesten op grote schermen. Zeker bij Philippe Geubels die eigenlijk alleen maar op vast punt blijft staan zonder toeters en bellen, is een goede weergave van de mimiek belangrijk. Bij Jandino is er meer actie. Dat is energieker en komt van nature beter over op een groot publiek. Beide werkten uiteindelijk heel goed in de Ziggo Dome.”

In de eerste show had Jandino een showitem met grote ballonnen gevuld met confetti, maar door het klimaat in de Ziggo Dome kwam dat idee niet goed uit de verf. Van Schooten: “In de voorfase was er eerst geëxperimenteerd met skippyballen, maar die waren te hard. Helaas bleek dat de ballonnen te lang boven bleven (ze moesten vanaf de vloer naar de eerste ring worden geslagen door het publiek, red.). Dat heeft te maken met het klimaat van de zaal; de ventilators en de climate control units moesten zo hard blazen in de Ziggo Dome dat de ballen niet naar beneden konden komen. Uiteindelijk is besloten om het item te verruilen voor een intiem moment van zang en piano door Jandino. Dat pakte veel beter uit, ook voor de gehele balans in de show, dus het is een goede keuze geweest.”

Zowel RTL Live Entertainment als Unlimited Productions kijken terug op een mooie samenwerking. “We gaan zeker terugkomen met Gabbers. Of het met dezelfde vier heren gaat worden en in wat voor vorm, moeten we nog gaan evalueren”, legt Van Schooten uit. Roelen kijkt ook met een goed gevoel terug op de productie. “Het was een zware bevalling, zeker ook omdat de shows eind juni gepland waren in de drukste periode van het jaar. Het was een hele puzzel om alles naar wens te laten verlopen en qua tijdsplan op tijd op te kunnen leveren. We zijn bij Unlimited Productions wereldwijd altijd heel erg bezig met de puntjes op de I zetten, op alle vlakken. Voor het publiek moet het allemaal 100% zijn, maar ook voor de crew. Dat is ons bij de shows van Gabbers weer gelukt.”

Photo’s: William Rutten